sunnuntai 26. helmikuuta 2012

Tavoitteistamme

Toimintamme tavoitteena on tuottaa vuosittain erilaisia nykytanssiteoksia ja niihin liittyviä työpajoja sekä yleisötyötä Keski-Suomen alueelle. Meille on ehdoteltu, että olisi järkevää perustaa yhdistys, jolloin toiminnan toteuttaminen olisi helpompaa. Olemme pohtineet asiaa ja päätyneet siihen, että ainakaan tällä hetkellä se ei tunnu ajankohtaiselta. Mielestäni tanssijoilla pitää olla mahdollisuus toimia freelancereina ammattimaisesti omalla alallaan ilman taustalla toimivaa yhdistystä, joka pyörittää tuotannollista puolta ja luo uskottavuutta toiminnalle.

Me kaikki tanssijat asumme eri puolilla Suomea ja teemme N0LLAPiSTEen tuotantojen lisäksi töitä lukuisissa muissakin tuotannoissa. Tämä on tarkoituskin niin kauan, kun emme pysty tarjoamaan pidempiaikaisia työsopimuksia. Olemme kaikki viisi uramme alussa ja haluamme myös päästä työskentelemään erilaisissa työryhmissä ja eri koreografien teoksissa ja sitä kautta kehittää omaa tanssijuuttamme. Uskon, että tämä on hedelmällisin toimintamalli myös N0LLAPiSTEen kannalta, näin saamme vaikutteita monelta taholta emmekä jämähdä johonkin yhteen tyyliin tai tapaan tehdä asioita. Toisaalta tansiijoina emme kehity samassa tahdissa ja yhtenä ryhmänä, jolloin uuden teoksen harjoitteleminen voi olla haastavampaa. Onneksi meillä on kuitenkin pitkä yhteinen historia, joka on liittänyt meidät tanssijoina vahvasti yhteen. 

On monta syytä, joiden vuoksi emme edes pyri tuottamaan kovin montaa ensi-iltaa vuodessa. Teemme mieluummin muutaman projektin kunnollisilla resursseilla ja ammattimaisesti kuin monta pienempää tuotantoa. Tulevaisuuden tavoitteet ovat asia erikseen, mutta tämän hetken toimintamalli on sellainen, että tuotamme 1-2 ensi-iltaa vuodessa, joihin haemme produktiokohtaista rahoitusta. Yksi suurimmista syistä tähän on rahoitus; tällä hetkellä Keski-Suomen tanssin kentän rahoitus on paljon jäljessä verrattuna siihen kuinka paljon täällä tehdään teoksia vuosittain. Katsomalla esimerkiksi Taiteen keskustoimikunnan myöntämiä apurahoja huomataan, että jyväskyläläiset tanssijat ovat saaneet teostensa toteuttamiseen yhteensä 20 000€, joka voi olla isommalla työryhmällä yhden teoksen budjetti. Ainoa keino saada rahoitusta suuremmaksi on hakea kaikilta mahdollisilta tahoilta apurahoja ja näyttää, että teoksia ja projekteja halutaan toteuttaa ja rahalle on oikeasti tarvetta. Tietenkin työryhmänä pitää miettiä teoksille myös muita rahoitusmalleja kuin apurahat, mutta ainakin toistaiseksi ne ovat meidän ja monien muiden tanssinkentän toimijoiden pääasiallinen rahoitus ja siitä olemme kiitollisia. Tällainen järjestelmä antaa mahdollisuuden taiteen tekemiseen ilman paineita sen tuottavuudesta, joka on kentän moninaisuuden ja taiteellisen vapauden kannalta erittäin tärkeää.

Mukavia hiihtolomapäiviä lomailijoille!

-Elsa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti